Ynk, ynk

På medicinkliniken finns det inskrivet i avtalet att de har rätt att schemalägga läkarna när som helst mellan 08 och 21, vilket kan resultera i så festliga schemarader som denna veckans ”dagjour 2” som innebär att jag jobbar på akuten mellan 12 och 21 varje dag. Som tvåskift på Volvo.

Det är ett värdelöst schema av så många skäl. För att man knappt hinner äta lunch innan (men definitivt inte när man börjat jobba, så man måste trycka i sig en lunch först), för att all ledig tid är antingen stressig nu-ska-jag-snart-till-jobbet-morgontid eller efter-jobbet-koma, för att man får jobba som en skållad gnu under dagens mest hektiska tid och därmed ibland missar chansen att äta middag (som igår), för att man är ensam om detta dumma schema vilket innebär att äta lunch och middag alldeles ensam, för att… ja, det suger helt enkelt.

Av detta har jag lärt mig två saker. Ett: att alltid ha choklad och red bull i handväskan (man vet aldrig när när man får äta nästa gång) och två: att skriva på sitt anställningsavtal samma dag som man börjar jobba är inte speciellt strategiskt.

Men jag verkar behärska arbetet på akuten i alla fall, vilket är trevligt för självförtroendet. Varje akutbesök och inläggning ackompanjeras givetvis fortfarande av oändliga frågor om logistiska detaljer och vädjande ursäkter (”i Lilla Staden gjorde vi inte så här, men jag kan joura, jag lovar”). Det flyter på ändå. Akuten är väldigt strukturerad, med triage och detaljerade rutiner. Som upplagt för att man ska kunna släntra in som nykomling och ”öööh, ba, hej, det är jag som är medicinjour, tror jag”.

Dock finns det luckor i rutinerna som kan få en att tappa lite entusiasm. 90% av all sjukvård består av att sitta i telefon och svära. När man ringer runt till samtliga avdelningar på sjukhuset och får beskedet att de har fullbelagt men att det borde finnas plats på [insert namn på avdelning jag just ringt till och fått besked om fullbelagt] så är det lätt att känna att vänta nu, när under studierna var det meningen att jag skulle lärt mig det här? Jag kan ta en blodgas och diagnostisera en Addison-kris (nåja) men jag minns inte att någon av kurserna behandlade tekniker i hur man ska få de som har ansvar för beläggningen på avdelningarna att faktiskt, ja, ta ansvar för beläggningen på avdelningarna. Eller för den delen hur man skall instruera folk över telefon i hur de ska utföra ett klinikbyte i datorjournalen.

Nåja. I övermorgon får jag hångla. Jag försöker påminna mig om det ibland, för att hindra mig från att skrika ”I KILL YOU!” i telefon till godtyckliga ssk när de återigen har gjort en överflyttning istället för klinikbyte vilket fördröjer inläggningen av patienten med i snitt en halvtimme.

Häromdagen fick vi in en intox (som jag inte alls var inblandad i handläggningen av). Det ryktades om att hen var underläkare. Slår vad om att hen också gått som ”dagjour 2”.

3 kommentarer

 1. Doktoranden said,

  09 juni 2010 den 09:36

  Ska jag komma förbi akuten så du får gnälla lite över det fantastiska konceptet ”överbeläggning”? Annars har du säkert en eller annan ny anekdot att delge om din charmant, nakna civilingenjör. ;)

 2. Sofia said,

  09 juni 2010 den 10:57

  Do I ever! :) Hmm, jag borde aldrig ha uttryckt mig sådär från första början – han är ju faktiskt inte naken hela tiden (tyvärr).

  Akuten-häng är alltid trevligt, vilket jag inte riktigt tycker att mina kollegor verkar förstå. Konceptet parallellprata (handlägga patient samtidigt som man pratar om helt andra saker) verkar ha gått dem helt förbi. Jag saknar Linda. (Har du träffat henne förresten? ST från Lilla Staden som randar på NUS ibland.) Så kom gärna förbi! I min naivitet tänker jag mig att ALLA dagar ju inte kan vara så där kaotiska.

 3. KatBat said,

  08 juli 2010 den 20:21

  Åh. Jag lider med dig och så att säga förstår. Jag känner mig konstant babblandes och därmed störandes då man icke får gensvar på babblet från fler än 20% av ens kollegor. Hrm.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: