It puts the lotion on its skin or else it gets the hose again

Så, dermatologi dårå.

(vänta, har jag använt den där titeln förut?)

Veckan på dermatologen är till ända och jag känner mig kluven. Jag har sett mycket intressant, både rutingrejer som aktiniska och seborroiska keratoser, benigna naevi, atopiska eksem, bensår, akne och penisar med klamydia inuti, men också en hel del märkliga och roliga saker (roliga för mig, inte patienten) som toxiska hyperpigmenteringar, grav psoriasis, PPP, hyperkeratosis palmoplantaris, pyoderma gangrenosum, bullös pemfigoid och som final sista dagen en patient med vad som verkade vara en rejäl mycosis fungoides med engagemang över hela kroppen och nästan totalt håravfall.

Jag har stansbiopserat och petat på aktiniska keratoser, men mest observerat. Hängde med på avdelningsrond, std-mottagning och laserbehandlingar (och eftersom jag är knäpp och saknar självbevarelsedrift så bad jag om att få testa ifall det gjorde ont, så nu har jag ett litet rött märke efter lasern på min vänstra handrygg). Åt jättegoda hallongrottor i fikarummet och fick receptet av en av sköterskorna. Träffade många trevliga och roliga dermatologer. All in all, en riktigt bra vecka.

MEN – det är bara mottagning hela tiden. HELA TIDEN! Inget annat. Jo, ok, lite avdelningsarbete, och snälla ST-läkaren berättade att man har rätt mycket sådant det första året på ST-tjänsten. Men framförallt sitter man ensam på sitt rum med en patient, och drar in en överläkare för en second opinion då och då. Precis det jag avskyr med vårdcentralen. Så frågan är: är det värt att jobba på det viset bara för att få jobba med hudsjukdomar? Är det värt att kanske bli tvungen att flytta till en ny okänd stad för att få en ST-tjänst?

ST-läkaren berättade också att alla dermatologer som inte är anknutna till universitetet och undervisning flirtar med privatpraktik, och att världens rikaste läkare är dermatologer. Kluven, ack så kluven.

Som lungläkare blir man nog inte rik. Men lungmedicin är också lite kul, och jag märkte under utbildningen en otippad fallenhet för just detta (inte ett intresse alltså, utan det gick bara oväntat bra på tentan). Och där finns avdelningsarbete och jourer, och trevlig gemenskap (hoppas jag) och ibland inhopp från Lilla Staden.

Ååååhhh! Kluven. Jaja, man måste inte bestämma sig på en gång. Men om jag inte får in en fot på Dermatologen under hösten så kommer jag jobba kvar på Lungan, och sannolikt bli erbjuden en ST-tjänst i mars nästa år. Vill jag ha den? Nobody knows.

2 kommentarer

 1. KatBat said,

  14 mars 2010 den 00:52

  Haha! Snackade om den där scenen i veckan. Tänk om det verkligen är sådär harmoniskt på dermo…

 2. Sofia said,

  14 mars 2010 den 10:05

  Det dök iaf inte upp någon och masserade mina fingrar, men han kanske var ledig just den veckan? Det fanns inget vatten med hallon i heller, och folk log inte precis hela tiden.
  Det är nästan så att man börjar undra om Grey’s Anatomy kanske inte är en dokumentär ändå. *besviken*


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: