And it’s done

Hmm, äntligen finns det lite att skriva om. Livsuppdateringar!

Lägenhet är fixad, skall flytta in den första maj i en fin och sprillans ny (men dyr) hyrestrea nära sjukhuset. Jag var där och snokade häromdagen med bistånd av min snälla vän stupidteacher.blogg.se som övertalades att både köra mig dit och följa med när jag våldgästade några av de liknande lägenheterna i huset som var lämnade öppna för hantverkare (min egen var låst). Så nu vet jag ungefär hur den ser ut – den luktar ny bil och har en högteknologisk liten panel i hallen med en display som i färg och hög upplösning visar både utetemperaturen och aktuell vattenförbrukning. Jag älskade Jetsons när jag var liten och nu ska jag leva precis som dem! Wooo! Mer science fiction åt folket.

Den sjuttonde maj börjar nya jobbet på en av medicinavdelningarna, som eventuellt kanske möjligen skall vara lite meriterande inför Hud. Och till hösten (har jobbet till årskiftet) kommer älsklingskollegan Linda dit och randar! Världsmusik och fika, trams och fnitter. Då känns det ändå rätt ok att Hud verkar tveksamma – det kommer nämligen ändå ordna sig till slut, precis som allting alltid gör.

I fredags skrevs den fruktade AT-tentan, och finns det möjligen nåt lite mörkt moln på min karriärshimmel så är det väl den. Jag följde min vanliga neurotiska rutin där jag använder kladdpappret till att skriva upp min beräknade poäng för varje fråga (baserat på hur caset fortlöper och min egen känsla för vad jag egentligen kunde, oftast en ganska försiktig och negativ beräkning) och därefter räkna ut hur många procent jag minst har rätt dels för varje case och dels för hela tentan. Slutresultatet enligt denna beräkning är medicincaset 80%, allmänmedicincaset 62,5%, kirurgcaset 70% och psykcaset 55%. Det sista är alltså stötestenen – dels för att det var svårt, men också för att det var helt omöjligt att från caset utröna om man faktiskt skrivit rätt eller ej. Jag kan alltså ha beräknat alltför lågt… men har jag inte det så vete fan om jag klarar tentan – jag gissar att det inte räcker att ha godkänd procent på hela tentan om man tydligt har undermåliga kunskaper inom ett område.

Psykcaset var ett riktigt elakt jobbigt case som jag inte alls tyckte om. Vad säger ni andra? Mårr? TRE psykiatriska diffdiagnoser plus en somatisk, VA? What the hell, liksom.

Nå, vecka 13 får vi veta om de godkände PTSD/krisreaktion som den tredje psykiatriska diffdiagnosen, och så kanske man kan bli legitimerad på köpet. Fram tills dess tänker jag förtränga att tentan existerar, och för att lyckas med det tänker jag nyttja det eminenta spelet Plants vs Zombies på min iPhone.

13 kommentarer

 1. Mårr said,

  28 februari 2010 den 17:13

  Psykcaset var helt vedervärdigt och jag som inte vågar göra beräkningar öht tackar bara allra nådigast för att jag kände mig hyfsat safe på medicinfrågan, nästan safe på allmänmedicin och för att jag faktiskt tog med X som diffdiagnos på kirurgin och klämde dit ett U-HCG i provtagningsarsenalen.
  Det KAN ha gått, men har jag inte klarat mig är det definitivt psykluddjävlaeländets fel, jag hade inte många rätt där. Alls.

 2. KatBat said,

  28 februari 2010 den 17:47

  Hurra! Skönt med lite livstecken, har ju faktiskt börjat bli svag för din blogg. Jag vågar aldrig räkna ihop. Har gjort det en gång, första tentan på utbildningen. Jag insåg då att jag har en förmåga att vara för hård och då tro att jag kört. Tror så är fallet här med=) Men psykcase, de kan man ju iofs leva utan…

  Håller tummar. Såklart nyfiken på var jobbet befinner sig ngnstans.

 3. Sofia said,

  28 februari 2010 den 17:50

  Skönt att höra att det är fler som avskydde caset, jag har bara pratat med en kursare efteråt och hon tyckte också att det var ett störigt och jobbigt fall – om ALLA tycker det så kanske man har en chans iaf. :)

  Jag var helt inne på perimyokardit på medicincaset, men lyckades iaf ha med LE som diff också och förstod i tid (tror jag) att det var dags att växla spår. Psykcaset ville jag behandla med ECT eller Anafranildropp, Skellefte-style. Byte till SNRI, jaha ja.

  Alla mina akuta låga bukar senaste tiden har visat sig vara gravida så misstanken gick lyckligtvis till X direkt. Tack alla gravida kvinnor (varav ingen hade haft X, som tur är) på min mottagning för att ni lärt mig handlägga akut buk! Annars hade det nog varit kört där också. :)

 4. Sofia said,

  28 februari 2010 den 17:54

  KatBat: vad gullig du är, kul att höra att bloggen är uppskattad. :) Jag började räkna ihop när vi började med MEQ-tentor (såna där case där man lägger ner pappret på golvet efter varje fråga och så får man veta på nästa blad vad man BORDE ha frågat patienten om) – där får man hyfsat med feedback så att man kan göra en skaplig beräkning. Men oh ja, för hård är jag också, jag räknar bara med de poäng som jag är helt säker på att få, så jag gissar att jag faktiskt har klarat tentan trots mina beräknade 55 psykprocent. :)

  Jobbet är i Umeå, på Lungan. Dags att börja lära sig tolka spirometri kanske?

 5. Mårr said,

  28 februari 2010 den 20:08

  Pleurit och perimyo var med i mina funderingar så de kom med som diffar (och de försökte verkligen blåsa en med gnidningsljuden) men tack och lov är man ju L.E-fobisk och känner att man måste utesluta det på alla som harklar sig och har >70 i puls :)

  Det var bara försynen som fick mig att tänka X, jag har inte sett en gynpatient sen grundutbildningen, huvvaligen.

  De jag pratat med om tentan bröt också ihop över psyk-psychot, så har vi en jädra tur rättar de snällt åt alla.
  Aaaaaaaaaaaaaaaaargh, det är LÅNGT till v. 13, och jag tänker verkligen inte kolla facit, då kommer man ju verkligen att övertygas om att det är omtenta i maj.

  Neurotisk? Jag? :)

 6. Sofia said,

  28 februari 2010 den 20:33

  Mårr: Facit? Oh my god, ligger facit redan ute?

  Bläddrade igenom det… satans helvete, jag kommer köra hela skiten. Varför tittade jag? Dags att spela mer Plants vs. Zombies så att det försvinner ur huvudet igen.

 7. Mårr said,

  28 februari 2010 den 22:07

  Jag vågar inte kolla, då kommer jag också att känna sådär, det vet jag. Kör förträngningsmodellen (medelst Zookeeper eller Bejeweled) nu fram till v. 13. (Tror jag, kanske inte kan hålla mig ändå om en vecka eller nåt.)

 8. ordningsfrun said,

  28 februari 2010 den 23:50

  Medusin och sånt vet jag inget om, men jag är rackarns glad och nöjd över att du flyttar hit till Rätt Stad ganska snart!

 9. Doktoranden said,

  01 mars 2010 den 19:10

  Hoppas AT-monstret gått vägen (håller två tummar och en liten tå)! Sedan får man hälsa dig varmt välkommen till stan och vårt lilla hus vid älven. :) Jag kommer till lungan senare i vår och leker kandis….

 10. Sofia said,

  01 mars 2010 den 19:47

  Ordningsfrun: men har du tagit med i beräkningen hur oslagbar jag kommer bli på Carcassonne om jag får öva regelbundet? Soon to be unstoppable! :) Måste köpa en egen uppsättning och öva hemma.

  Doktoranden: Tack så mycket för både lyckönskningar och välkomnande – det ska bli trevligt att komma tillbaka till Umeå igen. Och den här gången kommer jag ha ÄNNU kortare väg till sjukhuset! :)

 11. Doktoranden said,

  01 mars 2010 den 23:57

  Så går det när man väljer lyxboende. :) det bästa är att du även snart kan springa genom resecentrat. Ridikulöst nära såattsäga.

 12. Sofia said,

  02 mars 2010 den 14:32

  Ja, det är bloody glorius, är vad det är. Världens kortaste pendlingsavstånd, finfin lägenhet och utsikt över älven (om man hänger ut över balkongräcket och använder en liten spegel). Och tänk så praktiskt att använda hantverkare istället för väckarklocka! Cementblandarna utanför huset har en piffig gul nyans som för tankarna till tidiga vårblommor. Aaahhhh.

 13. 28 mars 2010 den 17:58

  […] tentan i detalj och konstaterat att de var mycket generösa i poängsättningen i jämförelse med min egen uppskattning – jag hade totalt 90% rätt (plus en smiley med ett ”yes!” efter en fråga). […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: