Chockterapi

Inatt jourar jag med en av mina favoritkollegor. Förutom att diskutera hur fantastiskt det är med iPhone, dricka te, mysa, begrunda omständigheterna kring hur jag fick smeknamnet som nämns nedan (och handlägga några patienter) så har vi även dryftat ett samtal hon hade med mitt ex (som är sjuksköterska) häromdagen.

De hade diskuterat kring patienter som har psykogena eller fejkade krampanfall (krampanfall= epileptiska kramper), vilket förekommer ibland. Dessa kan vara svåra att skilja från verkliga krampanfall, men det finns en del metoder för att skilja dem åt. Man kan till exempel utredas inneliggande på Neurologen där varje anfall filmas och detaljstuderas och man tittar i slow motion på detaljer som ifall man tar emot sig med händerna om man faller baklänges under krampen – det gör man inte vid en äkta kramp.

Men vid en akut kramp på akutmottagning eller i ambulans går ju inte detta, så det finns några alternativa metoder. Till exempel kan man kittla patienten! Det ger ingen reaktion hos någon med äkta kramp, men kan avbryta en simulerad kramp. Att hälla kallt vatten på patienten kan också skilja kramperna åt, men det är lite elakt så det gör man ju inte.

Mitt ex: ”men man borde ju kunna olla dem, då blir de så chockade att de slutar krampa.”

Sensmoral: fejka inte ett krampanfall.

5 kommentarer

 1. drnoface said,

  09 januari 2010 den 17:48

  Att olla patienterna vore kanske bästa lösningen för att få dem att sluta fejka…. Att jag inte tänkt på den tidigare…..

 2. Bek said,

  09 januari 2010 den 21:03

  Upplys en okunnig: varför vill någon fejka kramper?!

  Förresten, kan man avslöja fejkad orgasm genom ollning?

 3. alex. resare said,

  09 januari 2010 den 22:57

  Om man erbjuder pat att välja mellan vattenversionen eller att bli ollad så kan väl inte vattenalternativet ses som omoraliskt om pat inte svarar? Allt är väl bättre än att bli ollad av sin läkare på akuten?

 4. Sofia said,

  10 januari 2010 den 18:10

  Drnoface: ja, jag tror att det kan vara effektivt, men i nödfall duger kanske EEG.

  Bek: åh, det finns alltid sjukdomsvinster. Uppmärksamhet, omvårdnad, mysigt knark (dvs det man ger för att häva krampanfall). Från det lilla jag sett av patienter med ”tvivelaktiga” symtom så är det ett effektivt sätt att hålla kvar en omvårdande partner i ett förhållande till exempel. Lustigt nog berättade neurologerna att det ofta är folk som faktiskt har epilepsi med äkta krampanfall som har psykogena anfall (dvs inte medvetet fejkade men inte äkta anfall heller) mellan varven. Märkligt.

  Alex: innan Socialstyrelsen knackar på kanske jag borde nämna tydligt och i skrift att vi vare sig kittlar, vattnar eller ollar patienter på akuten, hur mycket de än fejkar. Även om det vore skoj (och effektivt).

 5. DNA said,

  11 januari 2010 den 23:55

  Jag kan berätta att läkarna kittlar båda på vårdcentralen, Akuten och Neurologen !!! Det hjälper inte att patienten (jag) inte vill det och varje gång påstår att hon HAR känsla och att det kittlar MYCKET ! Läkarna kittlar ändå !!!
  Vårdcentralen här har just fått ett ST-block. Intressant?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: