I feel/supremely calm

Jag har haft lite svårt att sova senaste tiden. Häromdagen gick det så långt att jag stannade hemma från jobbet en dag eftersom jag, när väckarklockan ringde, fortfarande inte hade somnat utan låg och vred mig i sängen och försökte komma ihåg hur man gör när man somnar. Otäck känsla. Jag har alltid haft problem med sömnen, ända sedan jag var barn, men i perioder blir det värre. Det har dock varit väldigt bra väldigt länge så den där helt sömnlösa natten kom som en obehaglig överraskning. För att inte tala om hur pinsamt det är att sjukanmäla sig för att man helt enkelt inte har sovit på natten!

Efter det har det varit bättre, men jag är orolig att det ska hända igen, så jag har  funderat lite över konstruktiva åtgärder.

Jag har tidigare undvikit avslappningstekniker och meditation eftersom min tröskel för tristess är extremt låg, och avslappningsövningar är väl ungefär så tråkigt som något kan bli utan Anders mamma inblandad. Men det kanske är just lite tristess före läggdags jag behöver, istället för att ligga och dagdrömma om att hångla med Michael Rosenbaum (aaaaah Lex Luthor).

Så jag har kollat runt lite på nätet och snubblade över något intressant som kallas autogen träning, en avslappningsteknik med inslag av självhypnos som utvecklades av den tyska psykiatern Johannes Schultz på 30-talet (under samma tid var  han även aktiv med att skicka handikappade, mentalsjuka och bögar till koncentrationsläger men ingen är ju perfekt). Metoden syftar till djup avslappning och involverar ett stegvis program med 15 minuters övningar 3 gånger per dag.

Varje session börjar med en andningsövning och fortsätter sedan med avslappningsövning – exempelvis börjar man de första tre dagarna att öva på att slappna av och känna tyngd i sin högra arm, de följande tre dagarna vänster arm, sedan båda armarna, höger ben, vänster ben osv osv. Efter att man lärt sig slappna av hela kroppen lägger man till en känsla av värme i höger arm, vänster arm, osv. Därefter börjar man koncentrera sig på hjärtrytmen, andningen och magen, allt med några veckors inlärning och övning.

Efter allt detta, som totalt tar 3 månader, bör man kunna försätta sig själv i ett fullständigt avslappnat tillstånd och kunna använda det för att motarbeta ångest, oro och inre anspänningar.

……..

Sedan sökte jag lite på Itunes och laddade ner ett program till telefonen som heter ”Relax”, för 22 spänn.

6 kommentarer

 1. DNA said,

  17 december 2009 den 20:01

  Hej Sofia. När jag nu ändå går hos sjukgymnasten frågade jag om detta med avslappning och avspänning. Jag har ibland huvudverk som jag misstänker är spänningshuvudvärk. En sjukgymnast som heter Sofia kan detta och har bl.a. kurser i stresshantering. Hon lärde mig lite typ detta med först att känna att man slappnar av i armarna osv och sa att det finns bra material att köpa på apoteket, alltså inte medicin men CD o.a. Jag har förstås tänkt att se vad som kan lånas på biblioteket innan jag köpar.
  Vigtigt att inte stressa och: Kolla dit blodtryck !

 2. Bek said,

  19 december 2009 den 12:28

  Låter ungefär som ”kroppsscanning” fast mycket långsammare.
  Fast sådana avspänningstekniker är ju först och främst tänkta för just avspänning (och meditation). Åtminstone för mig funkar de inte för att SOMNA, eftersom man då inte vill fokusera på något särskilt alls.
  Men prova, för all del! (som din mamma brukar truga)

 3. Josefin said,

  23 december 2009 den 01:51

  Funkar inget annat kan man inmundiga alkoholhaltiga drycker i lämpliga mängder. Har jag hört. Eller, jag menar, jag läste det i en bok som jag hittade i bussen på ett säte där nån glömt den.

 4. Maria said,

  30 december 2009 den 23:29

  Sömntabletter? Mer motion? Kliv upp en timme tidigare?

 5. Maria said,

  08 januari 2010 den 21:03

  Har du problem med mentalt sjuka människor?

 6. Sofia said,

  09 januari 2010 den 02:03

  Psykologens faktaruta:
  Den moderna psykologin har utvecklats lite granna sedan 30-talet och går mer och mer efter resultat som visar att avslappningsövningar har en vidmakthållande effekt på t ex ångesttillstånd därför att det innebär ett undvikande av tankar och känslor som gör att kroppen blir extra känsligt för påverkan av sådana och den långsiktiga effekten är mer ångest. I stället jobbar man allt mer med exponering, acceptans och mindfulness.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: