Och sedan kom helgjouren

I helgen har jag varit jour. I 28  timmar närmare bestämt, vilket var ungefär 11 timmar mer än vad jag hade planerat.

På Söta Lilla Sjukhuset har vi inte sådana där fancy specialiserade jourer på kvällar och helger, utan en AT och en ST går samjour och täcker in både kirurgi, medicin och psyk, samt avdelningarna på sjukhuset. Man är även primärvårdsjour med allt vad det innebär av snuviga barn, dödförklaringar på boenden och frågor från kommunsköterskor.

På det hela taget är det jäkligt roligt att gå jour eftersom det är så varierat. Man får se lite av varje och lär sig massor. Personalen på akuten är världens underbaraste gäng och blir alltid glada när jag har med mig fika.

På senare tid har det väl kanske hänt att man inte är riktigt lika sugen på att joura som förr. Insikten att över hälften av jourersättningen äts upp av skatt dämpar entusiasmen lite, och det har väl hänt någon natt när man släpar sin slitna lekamen ur den varma sköna joursängen klockan nolltrenollnoll för att titta i örat på någon som bara inte kan vänta längre ska det verkligen vara såhär varför gör ingen något (tips till potentiella patienter: om det bara gör ont och du inte är allvarligt sjuk: ta två Alvedon och sök på dagtid, ok?) att tankarna rör sig kring frågan varför man utsätter sig själv för nattjourer egentligen. Men på det hela taget är det rätt kul.

Men helgjouren. Alltså.

Fredagen var jag ledig på dagen, vilket jag ju har yrat om i föregående inlägg. Klockan halv fem på eftermiddagen gick jag på mitt pass, utvilad och på gott humör. Jourade med en mycket trevlig kollega och vi satt mest och pratade för det var glest mellan patienterna. Efter att vi delat upp nattpasset mellan oss försökte jag gå i säng, men blev genast uppringd om en patient som dykt upp. Kom i säng på riktigt vid tretiden. Väcktes igen vid fyra, men behövde inte gå ur sängen.

Klockan nio på morgonen klev jag sömnigt upp och gick gäspande till akuten för att rapportera över till dagjouren. ST-jouren dök upp på utsatt tid, men klockan passerade halv tio och ingen AT-jour kom för att avlösa mig. Tusen telefonsamtal senare gav vi upp och började försöka ringa in någon annan. Icke. Inte en enda av alla de AT-läkare som på möten sitter och försöker kriga till sig så många jourer som möjligt var tillgänglig för en jour med kort varsel, så till slut fanns det bara jag kvar. Jag hade planer för helgen, men det hade tydligen alla andra också. Inte minst den egentliga AT-jouren som (fick vi reda på senare) hade glömt bort jouren och befann sig en massa mil bort i en annan stad.

Så jag blev kvar. Lugnet från fredagen var som bortblåst och det började regna in patienter. Först ett stilla duggregn, efter en stund tilltagande skurar som övergick i monsun. Dåliga patienter. Många patienter. Svåra patienter. Komplicerade patienter. Och sedan självklart några icke-svåra, icke-livshotande patienter som fick sitta i väntrummet timme efter timme i väntan på sin tur.

Fem timmars sömn på jouren är ungefär som 2,5 timmar sömn i egen säng, så jag blev tröttare och tröttare, trots 50 mg koffein per halvtimme. Jag har eftergranskat mina journaler idag och verkar inte ha gjort alltför mycket dumheter, så uppenbarligen fungerar jag skapligt även utan hjärnan aktiv (det är ändå sköterskorna som gör det mesta av jobbet). Planen var att jag skulle gå hela lördagsdygnet, men kring middagstid började jag känna mig gränspsykotisk och ringde in min kollega från fredagen. Som en räddande ängel lämnade han sin son till sina föräldrar och kom och löste av mig klockan åtta, efter 28 timmar på sjukhuset.

Sedan gick jag hem och sov tolv timmar. Dermatologer har inga nattjourer, visste ni det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: