Johan Falk Superstar

Central eller perifer?

Igår besudlade jag min själ och mina sinnen genom att se en riktigt usel svensk polisfilm på min laptop. Skälet var dock nobelt: jag låg med en snubbe i somras som var statist i de där filmerna och jag ville se hur han såg ut i polisuniform. Jag vill att det ska stå klart för var och en att jag alltså inte på något sätt gillar den här filmen eller njöt av en enda minut av de sk. ”skådespelarnas” insats. Men jag gillar män i uniform.

Nå. En tanke som väcktes under filmens gång medan jag satt och försökte hålla muspekarens finger i Jakob Eklunds näsa var att alla andra i filmen faktiskt är ganska skapliga, om än mediokra, skådespelare, medan Jakob Eklund framför sina repliker som en strokeskadad geriatrikpatient. Och sedan slog det mig: han kanske HAR fått en stroke? Så med den insikten ber jag er, kära bloggande läkarkollegor, om hjälp. Syna bilden ovan, på Jakob Eklund där han precis väst fram repliken ”De tror att du är polis.” Uppenbarligen hänger hans vänstra mungipa. Men hur är det med ögat? Är detta en central eller perifer facialispares?

Nedanstående bild användes av undertecknad på ett morgonmöte om Bell’s pares. Ibland förstår jag varför ingen tar mig på allvar. (Det är dock inte jag som ritat den. Det är märkligt att det är någon annan på nätet som så träffsäkert ritat av den potentiella avkomman av Jakob Eklund och Anders mamma)

faclpar

9 kommentarer

 1. Den tjocke konsulten said,

  11 oktober 2009 den 13:22

  ”Mannen på taket” är den enda riktigt bra svenska polisfilmen: http://www.imdb.com/title/tt0074857/

 2. Bek said,

  11 oktober 2009 den 16:08

  Ja, teckningen ÄR faktiskt ganska lik dig.

 3. Mårr said,

  11 oktober 2009 den 18:11

  Han kanske hade borrelia con Bells palsy 1987? Då kan det bli så. (Hur andra årgångar neuroborrelios ter sig vet jag föga om.)

 4. Sofia said,

  11 oktober 2009 den 19:01

  Mårr: men borrelia-Bells borde väl också vara perifer? Eller?

  (jag hade morgonmöte om det där efter att ha haft tre Bells pareser på akuten på en vecka, och ÄNDÅ måste jag stå och tänka en stund för att minnas hur det var med ögat och mungipan och allt det där)

  Hur gick ”arbetsträningen” i helgen förresten? :)

 5. Mårr said,

  11 oktober 2009 den 22:20

  Jag minns aldrig hur det borde bli och vid vilka tillstånd – mina borreliaballs var åtminstone perifera.

  (Brukar trösta mig med att det en gång hände sig att jag var på akuten och en erfaren ST-läkare kom och slet Jourläkarboken ur händerna på mig för att kolla om det brukar bli central eller perifer pares vid stroke. INGEN minns det mer än 16 minuter i taget, är min slutsats.)

  Mission accomplished avseende arbetsträningen. Jag drack rödtjut och minglade som om jag aldrig gjort annat ;)

 6. KatBat said,

  11 oktober 2009 den 23:35

  Den ser bannemej central ut. Ty ögonbrynen ser lika ut. Jag minns detta för det är så ologiskt.

 7. Doktoranden said,

  13 oktober 2009 den 21:13

  Jag har en stark övertygelse att Herr Eklund kan inducera diverse patologiska symptom genom att man tvingas titta på honom (för på någon frivillig basis är inte accepterat). Kanske en fråga att reflektera över för anamnesen på akutmottagningen vid exempelvis akut hypertoni eller misstänkt stroke?

  Illustrationen är f.ö. helt briljant.

 8. DNA said,

  25 oktober 2009 den 18:52

  Jag tycker inte alls han ser ut som en stroke-patient. Och jag vet hur stroke-patienter ser ut, jag har set MÅNGA den senaste tiden. Jag fick en MYCKET LITEN hjärnblödning den 15 september med paralys i vänstra ben.

 9. Bek said,

  05 november 2009 den 19:20

  Men bloggaråföfan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: